למה כדאי לכם לאכול גולדן ברי כל יום?

גולדן ברי – כוכב עולה בשמי התזונה הבריאה ושמירה על גוף בריא!

תזונה בריאה מורכבת ממגוון בחירות נכונות לשילוב מזונות בריאים בתפריט היומי שלנו, וויתור על אפשרויות מזיקות לבריאות. לכן החלטנו להציג בפניכם בכל פעם עוד ועוד מזונות בריאים, ולחזק את הסיכוי שתשתמשו בידע על ידי כתיבת מתכונים נפלאים עם הרכיבים הבריאים שאנחנו מציגים.

 

הפעם אנחנו רוצים להכיר לכם את נפלאות הגולדן ברי, אבל לפני שנצלול ליתרונותיו ונפלאותיו של הגולדן ברי נגלה שמקורו, כמו רבים ממזונות העל, הוא בארצות דרום אמריקה, בעיקר מאזורי הרי האנדים של קולומביה, אקוודר ופרו. הוא גדל מזה אלפי שנים בהרים אלו, שם תנאי הגובה, השטח ומזג האוויר מאפשרים לו לצמוח באופן טבעי ובכמויות גדולות. היום הוא גדל גם כאן בישראל באזור הנגב וים המלח, ואפילו ניתן לרכוש אותו במשתלות מסוימות כאן בארץ ולגדל אותו בעציץ או בחצר הבית, בכל אופן כמעט בכל חנות טבע שמכבדת את עצמה ואצל חלק מחנויות הקלייה והטבע תוכלו למצוא את הגולדן ברי כפרי מיובש.

 

אז מה יש בו בגולדן ברי שהופך אותו למבוקש כל כך? הפירות שלו עשירים בערכים תזונתיים שמיד נפרט ושבזכותם יש לפירות הצמח יתרונות בריאותיים רבים כל כך. את הפירות האלו ניתן לשלב בתפריט התזונה היומיומי בסלטי בריאות, בעוגות, בלחמים, בריבות ברטבים, יש שמשלבים אותם בשייקים, אנחנו מצאנו אותם חמוצים מדי לזה, אבל לעומת זאת יש לנו מתכון מושלם למוזלי עם גולדן ברי, וכמובן שניתן להוסיף אותו לגרנולה שלכם, או לתערובת פירות יבשים.

שילוב גולדן ברי בתפריט שלך
גולדן ברי ערכים תזונתיים
גולדן ברי ערכים תזונתיים

הגולדן ברי הוא מזון על בדומה לזרעי הצ’יה, לספרולינה, לפירות יער, לכרוב הקייל ולעוד מזונות אחרים שכנראה שמעתם עליהם בעבר. אך מעטים האנשים שמכירים את הגולדן ברי, המוכר בשפה העברית בשם “שלפח”, שהוא צמח רב שנתי הנושא פרי צהבהב עד כתום שמקורו בארצות דרום אמריקה, שם הוא שימש במשך דורות רבים כמזון ובעיקר כרכיב חשוב מאוד עבור הרופאים המקומיים. את הגולדן ברי ניתן לזהות לפי גודלו הקטן, צבעו הבוהק וטעמו החמוץ-מתוק, ולצד אלו יש לו גם מספר רב של יתרונות בריאותיים שהופכים אותו למזון על שאותו כדאי להכיר ולאכול. המשיכו לקרוא ותגלו את התכונות המיוחדות של הגולדן ברי שיעזרו לכם לחיות חיים בריאים וארוכים.

אין שום בעיה לאכול גולדן ברי באופן קבוע, אבל כדאי לא להגזים וההמלצה היא לא לצרוך יותר מ-45 גרם ליום.   אז בואו נבין למה כל כך כדאי לשלב גולדן ברי בתפריט הקבוע שלכם:

גולדן ברי ונוגדי חמצון

  1. אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של הגולדן ברי ואחת הסיבות שבזכותן הוא נחשב למזון על, היא שהוא בעל רמות גבוהות של נוגדי חמצון, כאלו שלפי מחקרים עוזרים למנוע מחלות כרוניות מסוימות. נוגדי חמצון הם חומרים טבעיים המצויים בצמחים והם נחוצים לגוף להשתקם מנזקי רדיקלים חופשיים הנמצאים בגוף באופן טבעי או כתוצאה של חשיפה למזהמים סביבתיים כמו זיהום אוויר, עישון ואף קרינת שמש.

    נוגדי החמצון הנמצאים בגולדן ברי הם בעלי תכונות נוגדות תהליכים דלקתיים, תכונה זו נבדקה בניסוי מעבדתי ונמצאה מועילה ביותר בנטרול רדיקלים חופשיים שמזיקים לתאים בריאים ואף עלולים להפוך אותם לתאים סרטניים.

גולדן ברי ליצירת אנטי דלקתיות

2. לגולדן ברי תכונות אנטי דלקתיות אם אתם סובלים מדלקות פרקים, שיגדון, כאבי שרירים, כאבים כרוניים או אפילו טחורים, התרכובות האנטי דלקתיות שבגולדן ברי יכולות להרגיע את הכאבים ולשפר את הבריאות הכללית שלכם. ממחקרים שנערכו באוניברסיטה הלאומית של קולומביה, עולה כי יש קשר ישיר בין התרכובות האנטי דלקתיות שבפירות הגולדן ברי לתהליך הפאגוציטוזה (שמתבצע על ידי תאים הנקראים פגוציטים אשר בולעים גופים זרים כמו חיידקים, נגיפים, פטריות חד תאיות ועוד) שעוזר להילחם בגורמים מזהמים שנכנסים לגופנו. בנוסף, תרכובות אלו עוזרות לשפר את בריאות הלב על ידי הפחתת הסיכון לדלקת עורקים וכלי דם, ומונעות התפתחות של טרשת עורקים ומחלות שונות בעורקי הלב.

גולדן ברי לאיזון כולסטרול

3. הגולדן ברי מאזן כולסטרול למרות שרוב האנשים חושבים ששומנים הם בהכרח רכיב שלילי, למעשה בני האדם זקוקים למגוון רב של חומצות שומן החיוניות לתפקוד תקין של תהליכים רבים ושונים בגוף. למשל, חומצה אולאית וחומצה לינולאית שמצויות בשפע בגולדן ברי, עוזרות להפחית את כמות הכולסטרול הרע (LDL) בגוף שלנו ולייצב את רמת הכולסטרול הכוללת בגופנו כדי להבטיח לב בריא ותקין. בנוסף, הפיטו-כימיקלים שנמצאים בגולדן ברי, פוליפנולים וקרוטנואידים, לצד הסיב פקטין (רב סוכר המצוי בדופן התא בתאים צמחיים) עוזרים גם כן לשמור על רמת כולסטרול תקינה בגוף, לצד ויסות רמת לחץ דם גבוהה במידת הצורך

גולדן ברי לסיוע בירידה במשקל

  1. הגולדן ברי עוזר לשמור ולרדת במשקל הוא נחשב למזון בריא ודל קלוריות אשר מומלץ להכניסו לתפריט הדיאטטי שלכם אם אתם רוצים לרדת במשקל, מפני שהוא מכיל רק 53 קלוריות לכל 100 גרם. כמו כן, הצריכה היומית המומלצת של סוכרים וסיבים היא 90 ו-30 גרם בהתאמה, והגולדן ברי יכול לספק לכם כ-15% מכמות הצריכה היומית הנחוצה של החומרים המזינים והטובים האלה. במקביל, אכילת פירותיו של הגולדן ברי לא מעמיסה על הגוף קלוריות ושומנים מיותרים, תכולת השומנים בגרגרי גולדן ברי היא נמוכה ביותר כ-2 גרם ב 100 גרם 0.4 גרם של שומן צמחי רווי. תכונה זו חשובה ביותר לשמירה על משטר גוף תקין וצריכת שומנים נמוכה גם מבין פירות וגרגרי יער אחרים.

ולכן הגולדן ברי מעודד הצלחה בדיאטה שאתם עושים. שימו לב שאתם לא צורכים אותם בכמות העולה על 45 גרם ליום מפני שממחקרים שנערכו בטורקיה עולה כי אכילה מוגזמת של פירות הגולדן ברי עלולה לגרום ללחץ דם גבוה ולבעיות נוספות.

גולדן ברי למניעת סרטן

5.הגולדן ברי  מונע התפתחות של סרטן ואף עשוי לסייע בעיכוב מחלה פעילה, מאחר וזה פרי עשיר בוויתנולואידים, תרכובות אורגניות ייחודיות שהן נוגדות חמצון ובעלות תכונות אנטי דלקתיות. תרכובות אלו מסוגלות להאט או אפילו להפוך את התפשטותם של תאים סרטניים בגוף, לכן צריכה יומית של גולדן ברי תעודד פעילות אנטי סרטנית ותמנע את התפתחות המחלה. ממחקר על תאי סרטן בריאות שנערך בבית החולים טאינאן שבטאיוואן, עולה כי תרכובת זו מנעה את התפתחותו של סרטן, מנעה מוות של תאים (אפופטוזיס) ועצרה את מחזורם של תאים סרטניים. בנוסף, ממחקר על תאי כבד אנושיים שנערך באוניברסיטה הרפואית קאוסיונג שבטאיוואן, עולה כי תמצית גולדן ברי מסוגלת לגרום למוות של תאים סרטניים באמצעות תהליכים הקשורים למיטוכונדריה האחראית על הפקת אנרגיה כימית, ואחסון ושמירה על החומר התורשתי.

גולדן ברי בריאות
גולדן ברי בריאות
מניעת מחלות עדיפה על ריפוין
מניעת מחלות עדיפה על ריפוין

גולדן ברי לעיכוב ומניעת סוכרת

6. אכילת גולדן ברי עוזרת לשלוט על רמות הסוכר בדם גם בקרב חולי סוכרת ומי שנמצא בקבוצת סיכון לסוכרת יוכל אף למנוע אותה, כמובן שהתפריט הכללי חייב להיות מאוזן, ולא הגולדן ברי לבדו יוביל לתוצאה. אבל בזכות חלק מהתרכובות שנמצאות בגודלן ברי ושיכולות להאט את התפרקות וספיגת הסוכרים הפשוטים בגופנו שמקורם העיקרי הוא בפחמימות פשוטות. משמעות הדבר היא כי הגוף וזרם הדם לא מוצפים בכמות סוכר קיצונית במהירות רבה לאחר ארוחה גדולה ועשירה, וקולטני האינסולין מוסדרים כראוי. התנודות של הסוכר בדם הן הגורם העיקרי לסוכרת, והן יכולות להיות מסוכנות מאוד לאנשים הסובלים ממצב זה. בנוסף, לפי מחקר שנערך באוניברסיטה לחקלאות וטכנולוגיה שבניירובי, קניה, עולה כי אכילת פירותיו של הגולדן ברי מונעת ומטפלת בסוכרת מסוג 2.

גולדן ברי להגברת ההגנה על הכבד והריאות

7 בריאותו של הכבד חשובה מאוד, שכן הוא מנקה הרעלים הגדול והחשוב ביותר של הגוף. בסוף שנת 2013, מחלקת המחקר של צמחי מרפא במרכז המחקר הלאומי שבדוקי קהיר, דיווחה כי פירות הגולדן ברי עשויים להעניק לכבד ולכליות הגנה מפני מחלות שונות כגון הצטלקות של רקמת הכבד – שחמת. מהמחקר עלה כי התרכובות השונות שבפירות הגולדן ברי עשויות להיות יעילות להגנה גם על איברים אחרים, ביניהם הריאות. נכון להיום מתנהל מחקר הבודק את האפשרות שתרכובות מפירות הגולדן ברי יהיו יעילות כטיפול אפשרי לסרטן הריאות.

גולדן ברי לבריאות העיניים

  1. טוב לעיניים ועוזר למנוע מחלות עיניים בעקבות מחקרים שנערכו באוניברסיטת זקאזיק שבמצרים יש חוקרים רבים שסבורים כי לפירות הגולדן ברי יש את היכולת לשפר את בריאות העיניים, בזכות כמות הקרוטנואידים הגבוהה שבהם. הקרוטנואידים שבפירות הגולדן ברי מורידים את הלחץ החמצוני על מערכות העין, מונעים התפתחות של קטרקט העלול להוביל לעיוורון ומאטים את התחלתה של מחלת הניוון המקולרי, תוך כדי שהם שומרים על הראייה לאורך זמן ככל שמתבגרים.

גולדן ברי לפעילות עיכול טובה יותר

הגולדן ברי המיובשים הם בעלי תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה ביותר מכל פרי או גרגר יער אחר.
בכמות של 100 גרם גולדן ברי ישנם 19.1 גרם סיבים תזונתיים, כמות זו היא יותר ממחצית הצריכה היומית המומלצת לאדם בוגר.
עובדה חשובה אף יותר היא תכולת הסיבים הממסים שהיא 5 גרם לאותה כמות (100 גרם, כלומר 5%) חשוב לזכור שיש שני סוגי סיבים שדרושים לפעילות עיכול טובה:
סיבים בלתי מסיסים – חיוניים לפעילות מעיים תקינה ולתהליכי התפנות תקינים.


סיבים מסיסים – יוצרים רירית המרפדת את דרכי העיכול ומונעת הצטברות וספיגת כולסטרול. הסיבים המסיסים מתקשרים לשומנים וגורמים להפרשתם החוצה מהגוף.
הגולדן ברי מכילים בשפע משני סוגי הסיבים החשובים האלו.

שיפור תפקוד מערכת העיכול
שיפור תפקוד מערכת העיכול
לעבור לאורח חיים בריא

גולדן ברי לאנרגיה מעולה

הגולדן ברי מספק זריקת אנרגיה מעולה לגוף כמות של 100 גרם מכילה כ 40 גרם תרכובת של פרוקטוז וסוכרוז (550 Kilojoules) ומסיבה זו הם המזון האידיאלי לאנשים הזקוקים לזריקת מרץ ותוספת אנרגיה זמינה. הגולדן ברי הם מזון מעולה לתיק האוכל של תלמידים, למגירת המשרד ובמיוחד בשעות שמתחשק נשנוש או תוספת אנרגיה. הגולדן ברי הוא מזון מעולה לספורטאים ובעיקר לספורטאים שעושים פעילות גופנית ממושכת וזקוקים במהלכה לתוספת אנרגיה. גרגרי גולדן ברי עולים באיכותם על חטיפים, עוגיות, מוצרי מזון מעובד ואפוי או מטוגן מכל סוג. בהשוואה למרבית חטיפי האנרגיה הקיימים לגולדן ברי יש אינדקס גליקמי נמוך בהרבה.

גולדן ברי וצמחונים/טבעונים

תכולת החלבונים בגרגרי הגולדן ברי אומנם אינה גבוהה במיוחד והיא כ-7 גרם לכמות של 100 גרם גולדן ברי. כמות זו היא גבוהה הרבה יותר מכל פרי מיובש אחר. לצמחונים ולאנשים שמרבית תזונתם מבוססת על מזון מהצומח ישנה חשיבות לצרוך מגוון רחב של פירות וירקות על מנת לקבל את כל מגוון חומצות האמינו החיוניות. לגרגרי האינקה ברי יש תפקיד חשוב בתפריט תזונתי צמחי על מנת לשמור על אספקת תקינה של חומרי בניין חיוניים לגוף.

הלב עם גולדן ברי

פירות הגולדן ברי דלים מאד בנתרן (מלח) אבל מכילים אשלגן בכמות יפה. ידוע שחשוב להמעיט בצריכת נתרן ולדאוג לקבל כמות אשלגן טובה כדי לשמור על פעילות תקינה של הלב. הגולדן ברי גם מספקים את שני אלה וגם תיאמין וניאצין שחשובים לבריאות הלב.

גולדן ברי, העצמות וחילוף החומרים שלנו

זרחן הוא מינרל חשוב לשמירה על תפקודי גוף תקינים ובעיקר לשמירה על בריאות העצמות ולחילוף חומרים תקין. 100 גרם גולדן ברי מכילים כ-250 מ”ג זרחן. כמות זו היא מעל 25% מהצריכה היומית המומלצת, כמובן שאין שום המלצה לאכול 100 גרם גולדן ברי ביום, נהפוכהו ההמלצה היא לאכול פחות מ – 45 גרם ליום, יחד עם זאת טוב לדעת שיש זרחן בכמות יפה בגולדן ברי וברמה גבוהה יותר מכל פירות יער מכל סוג.

מקור מעולה לויטמין סי

ב – 100 גרם גולדן ברי יש כ 10 מ”ג ויטמין סי, שהוא אחד הויטמינים החיוניים ביותר לגוף ומשמש למספר תפקודים חשובים כגון יצירת קולגן ובניין עצמות, מסייע לקליטת ברזל ונחושת, מסייע להפיכת וויטמין E לנוגד חמצון, מחזק את מערכת החיסון, גם את היתרונות המופלאים האלה מקבלים כשמשלבים גולדן ברי בתפריט היומי.

ויטמין C
גולדן ברי צריכה יומית

יתרונות בריאותיים נוספים שיש לגולדן ברי

יתרונותיו הבריאותיים של הגולדן ברי הם בכך שהוא עשיר גם בויטמין A ו-C , ובוויטמיני B1 ו- B3. וביכולתו לסייע בספיגת נוטריינטים במערכת העיכול ולשפר תהליכי עיכול, חיזוק כלי הדם וגמישות הנימים והורידים. הפרי מסייע במניעת הצטבעות קרישי דם על ידי עידוד זרימתו, ריכוז פיקטין גבוה בגולדן ברי מונע ספיגת סוכרים וכולסטרול לדם ומסייע בסילוק רעלים.

 

בקרוב נעלה לכאן מגוון רעיונות למתכונים שמשולב בהם גולדן ברי, כבר עכשיו אנחנו מצרפים מוזלי עם גולדן ברי שמומלץ כארוחת בוקר לאחר אימון. אם יש לכם מתכונים שמשולב בהם גולדן ברי, אתם מוזמנים לשלוח לנו, ואנחנו נפרסם אותם באתר וניתן לכם קרדיט כמובן.

גולדן ברי בריאות

אהבת? בטח יעניין אותך לקרוא גם את זה:

2 תגובות

  1. מאיה הגב

    שלום לכם ותודה על הסקירה המקיפה והמעניינת על הפרי
    1 הערכים שכתבתם הם ל100 גרם פרי יבש או טרי?
    2 מדוע מומלץ לא יותר מ45 גרם ליום? כמו כן מדובר על 45 גרם יבש או טרי?
    תודה

    • דוידסון אירית הגב

      הערכים הם ל – 100 גרם פרי יבש
      כל הכתבה עסקה בפרי היבש
      על פי מחקרים, התגלה כי אכילה של מעל 45 גרם גולדן ברי ליום
      (קל מאד להגיע לכמות הזו)
      עלולה לגרום לעלייה בלחץ הדם
      ולבעיות נוספות בייחוד למי שסובל מלחץ דם גבוה.
      ההמלצה היא להתחיל בכמות קטנה
      לא יותר מ-30 גרם ליום.
      מעבר לזה, לאנשים שסובלים מלחץ דם גבוה
      לא מומלץ לצרוך גולדן ברי בכלל,
      אין לו יתרון בריאותי עבורם, אפילו להפך.

השארת תגובה